“We verwelkomen de nieuwe Brexit-deal als een hoopvol perspectief voor onze bedrijven, maar we hoeden ons voor euforie. Zolang de deal niet geratificeerd is aan beide zijden van het kanaal, blijven we onze kmo’s voorbereiden op een harde Brexit.” Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO in een eerste reactie op het zopas bekend gemaakte nieuws daarover.

“Uiteraard hopen we dat zowel het Britse parlement als de Europese regeringsleiders de deal zullen goedkeuren, zodat er een einde komt aan deze aanslepende periode van onzekerheid”, gaat UNIZO-topman Danny Van Assche verder. “In de daaropvolgende transitieperiode vanaf 1 november, die in principe zal lopen tot 31 december 2020, komt het er op aan om een vrijhandelsakkoord te sluiten, waardoor onze kmo’s op een vlotte manier zaken kunnen blijven doen met het Verenigd Koninkrijk.”

Het sluiten van zo’n vrijhandelsakkoord of ‘free trade agreement’ (FTA) kost echter veel tijd, leert de ervaring. Waardoor de voorziene transitieperiode tot 31 december 2020 wellicht niet lang genoeg zal duren. UNIZO noemt het daarom belangrijk dat hoofdonderhandelaar Michel Barnier in zijn toespraak van vanmiddag een opening liet voor een eventuele verlenging van die transitieperiode met twee jaar, indien nodig. Zowel het Verenigd Koninkrijk als Europa moeten daar dan wel mee instemmen. “Het Verenigd Koninkrijk is Noord-Korea niet. Vlotte handel over het kanaal moet ook na een Brexit verzekerd blijven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here