Alle ondernemingen uit de profitsector kunnen vanaf nu  een werkbaarheidscheque aankopen bij de Vlaamse overheid. Met die subsidie van maximaal 10.000 euro kunnen bedrijven zich laten doorlichten op werkbaarheid en een actieplan uitwerken om hun werknemers langer gezond en met meer goesting aan de slag te houden. Een advertentiecampagne moet ondernemingen en werknemers aanzetten om na te denken en aan de slag te gaan met werkbaar werk. De Vlaamse regering en de sociale partners bereikten eind 2018 een akkoord over maatregelen voor werkbaar werk. Het was nodig om een tandje bij te steken. Uit de laatste werkbaarheidsmeting van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) in 2016 was gebleken dat de werkbaarheidsgraad in Vlaanderen gedaald was: bij werknemers ging het om een daling in vergelijking met 2013 van 54,6 naar 51 procent, bij de zelfstandige ondernemers was er een lichte daling van 51,4 naar 50,7 procent.

Vlaanderen heeft de komende drie jaar 3 miljoen euro per jaar veil om bedrijven te inspireren om een tastbaar werkbaarwerkbeleid te ontwikkelen. Zowel eenmanszaken, KMO’s als grote organisaties kunnen online de werkbaarheidscheque van maximum 10.000 euro aanvragen.
Daarmee kunnen ze eventuele knelpunten in kaart brengen, zich professioneel laten begeleiden bij de uitvoering van een scan en een werkbaarheidsplan opstellen op maat van de onderneming. Kmo’s die het plafond van hun kmo-portefeuille bereikt hebben, kunnen nog een extra steun van 5.000 euro per jaar aanvragen.

De waaier aan mogelijke acties is heel breed. Het kan gaan om leiderschapstrainingen, opleidingen of een plan om werknemers zich fitter te doen voelen, maar ook telewerk, een strijkdienst of kinderopvang binnen de onderneming komen in aanmerking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here