“De Brexit kan zelfs na de stemming zonder akkoord een grote impact hebben voor onze economie, zegt KMO-INFO voorzitter Geert Deman.  De UK is voor Vlaanderen een zeer belangrijk exportbestemming qua toegevoegde waarde. Zo exporteren we voor bijna 28 miljard euro naar het Britse koninkrijk. Daar zijn 1 op de 40 jobs in Vlaanderen mee gemoeid. We hebben als regio ook heel wat investeringen uitstaan in de UK. Dat alles vraagt om een zorgvuldig proces naar een nieuwe relatie tussen de EU en het VK en om aandacht voor het Vlaamse vestigingsklimaat.

Andere zorgen zijn de lage koers van het Britse pond, de mogelijke hoge douaneheffingen die dreigen voor Belgische producten en de kans dat veel regels die nu gelijk zijn voor de Britse- en de EU-markt in de toekomst uiteen gaan lopen, bijvoorbeeld voor controle op plantenziekten of technische productvoorschriften.

Omgekeerd kan de Brexit er ook toe leiden dat meer bedrijven, uit de UK en uit de rest van de wereld, opnieuw zullen kijken waar zij zich het beste kunnen vestigen in de EU. Vlaanderen moet volgens mij daarvoor de meest aantrekkelijke optie zijn, om nieuwe bedrijven en werkgelegenheid naar ons land te trekken”, aldus nog onze voorzitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here