De vakbeurs Indumation in Kortrijk deze maand was niet enkel voor professionals een schot in de roos. Ook scholieren uit het TSO, BSO en ASO konden er op educatieve ontdekkingsreis met de Indumation Learning Tour.


De Indumation Learning Tour is een initiatief van Agoria en Indumotion, de organisator van de beurs. Agoria en zijn leden laten de leerlingen kennismaken met de state-of-the-art productietechnologieën. De bedoeling is om jongeren die op punt staan om te kiezen voor een job of willen verder studeren te inspireren en warm te maken voor de technologische industrie.

Johan De Mol, leraar elektriciteit van het Scheppersinstituut in Wetteren, trok er met zijn klas naartoe. “Het is een zeer interessant concept. Er wordt gezocht naar een match tussen de bedrijven en studenten”, vertelt Johan De Mol enthousiast. “Ieder uur krijgen ze een nieuwe opdracht bij een bedrijf waar ze de nieuwe technieken kunnen uitproberen.”

De school uit Wetteren nam voor de eerste keer deel aan de Learning Tour. “Ondanks het extra werk dat het met zich meebrengt, is het zeker de moeite waard om het opnieuw te doen”, zegt De Mol. “Het is een goede manier voor de studenten om in contact te komen met bedrijven. Anders krijgen ze geen kans om naar zo’n beurs te komen en nu zien ze alles op één plaats.”

Agoria hecht veel belang aan initiatieven om de brug te maken tussen onderwijs en bedrijven. Duaal leren, maar ook deze Indumation Learning Tour past perfect in dit kader. “De leerlingen en leerkrachten ervaren de Indumation Learning Tour als een opportuniteit”, benadrukt Agoria-experte Veerle Vermeulen. “Ze kunnen leren op de nieuwste technologieën, het neusje van de zalm. Deze wisselwerking tussen het onderwijs en de technologische industrie zou een constante moeten zijn in het leerproces. Leerlingen en leerkrachten zijn zo mee met de technologische evoluties én het geeft een impuls aan de leercultuur van bedrijven.”

In totaal namen 16 scholen zowel uit Vlaanderen, Brussel als Wallonië deel met meer dan 140 leerlingen en leraars die er een fantastische editie van maakten. Ze bezochten 16 lidbedrijven van Agoria en InduMotion (ABB, Beckhoff, Endress+Hauser, Festo, FANUC, Lenze, Phoenix Contact,  Pilz,  Reditech, Schneider Electric, SMC Pneumatics, Sick, Siemens, SEW Eurodrive, WAGO, Wittenstein)

Een gelijkaardig initiatief zal plaatsvinden tijdens de beurs MACHINEERING, de beurs voor werktuigmachines en alles wat met metaalverwerking te maken heeft van 27 t.e.m. 29 maart in Brussel (Hall 5 – Brussels Expo (Heizel). Klik hier voor meer informatie. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here