Steeds meer lokale handelaars werken samen met de sociale kruidenier. Schepen van Sociale Zaken Sarah Smeyers (N-VA) verwelkomt de hulp van de buurtwinkels en warenhuizen die hun onverkochte producten wegschenken aan de sociale kruidenier.

“Een sociale kruidenier is een winkel waar mensen met financiële problemen terecht kunnen voor voeding, onderhouds- en verzorgingsproducten”, zegt Smeyers.

De sociale kruidenier is hierdoor een hedendaagse en klantvriendelijke variant geworden op de traditionele voedselbedeling.
Lokale handelaars of warenhuizen schenken hun onverkochte producten aan de sociale kruidenier. Dat levert hen een BTW-vrijstelling op, maar bovenal levert het klanten van die sociale kruidenier gezonde, kwaliteitsvolle voeding op, die voldoen aan alle wettelijke richtlijnen.

Smeyers hoopt dat nog meer sociaal geëngageerde lokale handelaars samenwerken met de sociale kruidenier. “We gaan samen de strijd tegen de voedselverspilling aan, zegt de schepen. Feit is dat het vroeger voor een handelaar gewoon duurder was om een product weg te schenken dan het in de afvalcontainer te gooien. Dat is gelukkkg nu anders. Iedereen wint erbij, en zo maken we onze stad nog socialer.”

Enkel personen of gezinnen die in Aalst verblijven en het financieel moeilijk hebben kunnen terecht bij de sociale kruidenier. Zij kunnen een beroep doen op de sociale kruidenier tot zij opnieuw kunnen rondkomen met hun persoonlijk inkomen. “Het OCMW start met hen een hulpverleningstraject op en volgt de financiële toestand van de cliënt op”, verduidelijkt Smeyers. “Wie een beroep wil doen op het aanbod van de sociale kruidenier, moet dus eerst bij het OCMW langsgaan.” Bron: Het Nieuwsblad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here