In het kader van de Diplomatieke dagen, waarop alle Belgische ambassadeurs, consuls-generaal en permanente vertegenwoordigers bij de internationale instellingen in Brussel aanwezig zijn om de Belgische diplomatie te bespreken, organiseerde het VBO in samenwerking met VOKA, BECI en UWE zijn traditionele networking cocktail “Diplomaten-Ondernemers”.

Het doel van de avond was om de banden tussen de posthoofden en Belgische ondernemers met internationale ambities te versterken. Bovendien hadden we de eer om twee politici actief rond internationale handel te mogen verwelkomen: Europees Commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, en vice-eersteminister Kris Peeters, onder meer verantwoordelijk voor internationale handel. Ons land is immers meer dan ooit afhankelijk van internationale handel en investeringen. De Belgische export vertegenwoordigt bijvoorbeeld maar liefst 85% van ons bbp, bijna het dubbele van het gemiddelde in de eurozone. Anders gezegd, één op de vijf banen in België is gelinkt aan buitenlandse handel buiten de Europese Unie.

Voorzitter van het VBO, Benard Gilliot, leidde de avond in door de steun uit te spreken van de Belgische bedrijfswereld voor een ambitieus Europees handelsbeleid dat gericht is op het openen van nieuwe markten voor onze goederen en diensten en het verder vergemakkelijken van de internationale handel. Europees Commissaris Malmström riep de aanwezige bedrijfsleiders op om volop gebruik te maken van het nieuwe vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan dat een vrijhandelszone met 600 miljoen consumenten creëert met een waarde van bijna een derde van het wereldwijde bbp. Minister Peeters onderstreepte dat we in deze tijden van handelsoorlogen en economische onrust moeten waken over de Europese eenheid om onze inzet voor internationale handel te beschermen en te streven naar een ‘level playing field’. Niet alleen met China, maar ook met andere supermachten zoals de VS. België zal alle nodige maatregelen nemen om te voldoen aan het wetgevingskader van de EU om investeringen te screenen en zo het gelijke speelveld te beschermen. Bernard Gilliot sloot de avond af door te benadrukken dat internationale handel niet langer een mogelijke optie is, maar een absolute noodzaak is geworden. “De reden is simpel: we moeten de groei zoeken waar die te vinden is. En als ondernemers zijn we bijzonder tevreden dat we kunnen rekenen op de steun van de Europese Commissie, de Belgische en regionale autoriteiten en het diplomatieke korps.”

Geschreven door Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here